Hep Stars

Ett av 60-talets allra största pop-grupper i Sverige är än idag mycket populära på våra showscener runt om i landet.

Hep Stars, Still going strong!!

Hep Stars var en popgrupp som bildades 1963 av basisten Lennart Hegland och trummisen Christer Pettersson. De knöt organisten Hans Östlund till sig och så småningom även Janne Frisk på gitarr och sång. På hösten samma år kom de trea i en orkestertävling i Bromma.

1964 hade de en spelning på Rörstrands ungdomsgård men var en man kort då Janne var på turné i Norrland med dragspelaren Erik Frank. Det var här Svenne Hedlund dök upp helt oförberedd och räddade spelningen. Resultatet blev att Svenne lämnade Clifftones för Hep Stars.

Åke Gerhard, låtskrivare och ägare av skivbolaget Olga (skivbolag), blev deras manager och ordnade en folkparksturné samma sommar. Hep Stars släppte sin första singelskiva Kana Kapila med I Got A Woman på B-sidan. Hans Östlund lämnade bandet samma år och ersattes av Benny Andersson från Elverkets Spelmanslag (senare medlem i ABBA).

I januari 1965 blev Hep Stars heltidssysselsättning för bandmedlemmarna, 13 april 1965 gick låten Cadillac in på 9:e plats på Kvällstoppen. Den låg där i 14 veckor, 1:a som bäst. En vecka senare fick Hep Stars ännu en låt med på listan, A Tribute to Buddy Holly, på 15:e plats och för tredje veckan i rad ytterligare en låt, Farmer John. Den klev rätt in på 10:e plats den 27 april 1965. Det ofattbara var att dessa tre låtar låg samtidigt på tio i topp. Kanske var det deras framträdande i TV i musikprogrammet ”Drop In” den 23 mars som banade väg för det snabba genombrottet.

HepStars splittrades 1969 och medlemmarna fortsatte i olika konstellationer under 70-talet men bestämde sig för att göra en nostalgiturné 1983 och den turnén har inte tagit slut ännu, nostalgivågen från 60 & 70 –tal verkar inte ebba ut och så länge fansen kommer till spelningarna så tycker ”Häpparna” att det är kul att fortsätta med turnérandet.